Er is een bekende Nederlandse psycholoog genaamd Bassel van der Kolk, en hij heeft een boek uitgebracht met de titel "The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma." Van der Kolk schrijft uitgebreid over de verwoestende impact van depressie op de hersenen, het lichaam en relaties. Hij beschrijft hoe depressie kan leiden tot allerlei problemen. Hij stelt namelijk dat depressie trauma kan voeden en het moeilijk kan maken voor mensen om te herstellen van traumatische ervaringen. Volgens hem is traditionele praattherapie, die zich richt op het verwoorden en analyseren van gedachten en gevoelens, vaak ineffectief bij de behandeling van depressie gerelateerd aan trauma. In plaats daarvan pleit hij voor meer holistische benaderingen die mindfulness, somatische therapie en andere vormen van ervaringsgerichte therapie bevatten.
In een interview uit 2014 met The Guardian verklaarde Van der Kolk dat "depressie niet slechts een mentaal probleem is; het is een lichamelijk probleem. Het is een probleem van het zenuwstelsel." Hij benadrukte het belang van het aanpakken van zowel de fysiologische als emotionele aspecten van depressie voor blijvende genezing.
Wat is de reden achter de verschrikkelijke ervaring die depressieve gedachten veroorzaken?
Het is belangrijk op te merken dat depressie een complexe aandoening is en dat niet iedereen het op dezelfde manier ervaart. Toch kun je depressie vaak herkennen aan afwijkende cognitieve reacties, fysieke reacties en sociale reacties.
Verder zijn hier de 3 belangrijkste factoren die depressie veroorzaken:
-
Biologische factoren: Depressie wordt geassocieerd met veranderingen in de hersenchemie, met name in de neurotransmitters serotonine, noradrenaline en dopamine. Deze neurotransmitters spelen een rol bij het reguleren van stemming, slaap, eetlust en energieniveaus. Wanneer deze neurotransmitters uit balans zijn, kan dit leiden tot symptomen van depressie, waaronder vermoeidheid, een laag energieniveau en concentratieproblemen.
-
Psychologische factoren: Depressie kan ook bijdragen aan mentale vermoeidheid door invloed uit te oefenen op hoe mensen denken en informatie verwerken. Negatieve gedachten, zoals zelfkritiek en hopeloosheid, kunnen veel mentale energie in beslag nemen. Bovendien kan overpeinzing, oftewel het blijven hangen in negatieve gedachten, mentale vermoeidheid verder verergeren.
-
Sociale factoren: Depressie kan mensen ook mentaal uitputten door hen te isoleren van sociale activiteiten en relaties. Sociale isolatie kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en wanhoop, wat verder kan bijdragen aan mentale vermoeidheid. Bovendien kunnen sociale interacties een gevoel van doel en verbondenheid bieden, wat kan helpen om de negatieve effecten van depressie tegen te gaan.
En dit is het gevoel en de ziekte die we allemaal te allen tijde willen vermijden, omdat we streven naar verbeteringen en voortdurende groei. Dus de vraag rijst...
Hoe ga je om met de ervaring van depressie?
De meest praktische stap bij het beheren en genezen van depressie is eenvoudig maar cruciaal:
Zoek professionele hulp
Het zoeken van professionele hulp is van het grootste belang omdat je mogelijk niet kunt achterhalen wat je depressief maakt. Een professional kan je een heldere blik geven op je strijd vanuit een extern perspectief. Het raadplegen van een therapeut of geestelijke gezondheidsprofessional is essentieel voor gepersonaliseerde begeleiding en behandeling afgestemd op jouw individuele behoeften.
Als je om welke reden dan ook geen professionele gepersonaliseerde hulp wilt zoeken, maak je geen zorgen. Je kunt ook:
Zelfzorg op de eerste plaats zetten
Het prioriteren van zelfzorg voor je fysieke en mentale gezondheid is essentieel voor je algehele welzijn. Zorg ervoor dat je voldoende kwalitatieve slaap krijgt, een uitgebalanceerd en gezond dieet volgt en regelmatig lichamelijk actief bent. Deze gewoonten kunnen hormonen reguleren, de stemming verbeteren, energieniveaus verhogen en stress verminderen.
Prioriteren van zelfzorg omvat het nemen van stappen om je lichaam, geest en ziel te koesteren, wat leidt tot een meer gebalanceerd en vervuld leven. Hier is een voorbeeld van hoe je zelfzorg kunt prioriteren in je dagelijkse routine: Ochtendroutine: Word op een consistente tijd wakker, zelfs in het weekend, om een regulier slaap-waakritme te vestigen. Dit helpt bij het reguleren van de natuurlijke ritmes van je lichaam en bevordert een betere slaapkwaliteit. In dit blogbericht hebben we gesproken over het belang van slaap, dus slaap speelt een zeer cruciale rol bij het helpen van je mentale gezondheid. Begin je dag met een gezond ontbijt om je lichaam en geest te voeden voor de komende dag. Kies voedingsrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en mager eiwit. Doe aan lichamelijke activiteit, zelfs als het maar een korte wandeling of strekoefening is. Lichaamsbeweging geeft endorfines vrij, die een opbeurend effect hebben en stress kunnen verminderen.
Voorbeelden van wat je gedurende de dag kunt doen:
Neem regelmatig pauzes gedurende de werkdag om even weg te stappen van je bureau en op te laden. Sta op en beweeg, of neem een paar minuten om te ontspannen en te ontstressen. Voed je lichaam gedurende de dag met gezonde maaltijden. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en overmatige cafeïne, die vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden van wat je kunt doen in je avondroutine:
Beoefen mindfulness-technieken, zoals meditatie of yoga, om je geest en lichaam te ontspannen. Deze praktijken kunnen stress verminderen, de focus verbeteren en het algehele welzijn stimuleren. Verbreek de verbinding met blauw licht (computers, telefoons, tv's etc.) voor het slapengaan om je geest de kans te geven om tot rust te komen.